Schoonmaakdata: hoe doe je er je voordeel mee? 

Deel dit product op:

Vroeger was het ‘Kennis is macht’; tegenwoordig is het ‘Data is het nieuwe goud’. Het principe is hetzelfde: relevante informatie is waardevol. Met de nadruk op ‘relevante’. Want nu niet alleen ménsen met internet connected zijn maar ook dingen, is de informatiestroom enorm. Wat is relevant; en wat niet?

Werd de schoonmaak vroeger nog al eens als conservatief weggezet; tegenwoordig zijn de ontwikkelingen bijna niet bij te houden. Gebouwen ‘meten’ met sensoren welke ruimtes intensief in gebruik zijn, waardoor een schoonmaakbedrijf zijn programma daarop kan aanpassen. Ook zijn er apps die schoonmaakmedewerkers inzicht geven in taakafspraken. En zij leveren zelf ook weer input door de status van hun taakuitvoering in te voeren. Of een verstoring, zoals een kapotte lamp.

24 x 7 tijd- en aanwezigheidsregistratie

Een andere tak van sport binnen data in de schoonmaak is tijd- en aanwezigheidsregistratie. Het aantal schoonmaakbedrijven dat digitaal uren registreert, neemt de laatste jaren fors toe. En niet voor niets.

Digitale tijd- en aanwezigheidsregistratie biedt automatisch inzicht in gewerkte uren van schoonmaakmedewerkers. Rayonmanagers en objectleiders hoeven al lang niet meer handmatig uren in excelsheets of urenportalen in te vullen. Het Nederlandse CleanJack heeft zich volledig gespecialiseerd in schoonmaakautomatisering en timmert in Nederland en in het buitenland hard aan de weg.

Inzicht in grootste kostenpost: loon

Ook krijgen schoonmaakbedrijven veel beter inzicht in de echte arbeidskosten zodat zij kunnen bijsturen waar nodig. Loon is immers de grootste kostenpost in de schoonmaak. Digitale tijd- en aanwezigheidsregistratie maakt loonkosten transparant. Bovendien zijn schoonmaakmedewerkers ervan verzekerd dat zij de tijd die voor hun werk staat, ook kunnen benutten.

Checkpoints meten taakuitvoering

Checkpoints zijn de meest recente aanvulling op het huidige registreren van aankomst- en vertrektijden van schoonmaakmedewerkers. Sinds kort biedt CleanJack deze optie bij haar tijd- en aanwezigheidsregistratie aan.

Door deze chips in een ruimte op te hangen of op machines te bevestigen, monitor je realtime de tijden waarin een taak is uitgevoerd, welke machines in gebruik zijn, de taakuitvoering in subruimtes zoals toiletten, en de schoonmaakroute. Deze data kunnen schoonmaakbedrijven gebruiken om met opdrachtgevers in gesprek te gaan over het schoonmaakcontract, of om een efficiëntere route op te stellen.

Privacy: Niet alles is relevant

Met de toename aan big en small data blijkt nieuwe regelgeving nodig. Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR), komt deze er eind mei 2018. Deze privacywetgeving stelt strengere eisen aan het verwerken van persoonsgegevens. Bovendien is niet alles wat je kúnt meten, ook relevant. En is het aan organisaties om rekening te houden met de persoonlijke levenssfeer.

Analyse en interpretatie                                                                                            Kortom: data verzamelen is één. Maar data analyseren, interpreteren en deze informatie op een juiste manier gebruiken, is iets anders. Als je je daarvan bewust bent, heb je misschien wel goud in handen.

Meer weten? Ga eens een kop koffie drinken in Den Haag bij CleanJack, als je nu een afspraak maakt krijg je een symbolische gold-bar memery stick van CleanJack kado (070-2040132). Meer informatie is ook te vinden op www.cleanjack.net.

Wij nemen contact met je op
Vragen over hoe we meer inzicht in je bedrijf kunnen geven? Laat je gegevens achter.

Overal en
altijd inzicht

Nooit discussie
over uren

Optimale kosten
beheersing

Werk volgens
de regels

Koppel met
ieder systeem