Wat is het belang van een schone werkplek?

Deel dit product op:

In de schoonmaakbranche is hygiëne uiteraard altijd belangrijk. Zo ook voor CleanJack. Maar de recente gebeurtenissen rondom de coronapandemie hebben extra de aandacht gevestigd op het belang van hygiëne op de werkplek. Volgens het NRC is Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie, wat de urgentie benadrukt voor werkgevers om hygiëne als een cruciaal aandachtspunt te beschouwen binnen hun bedrijfsomgeving.

 

Gezondheidsrisico’s en ziekteverzuim

Een alarmerende 57,6 procent van de Nederlandse werknemers gaf aan het afgelopen jaar afwezig te zijn geweest op het werk vanwege gezondheidsredenen. Dit benadrukt nogmaals het belang van een schone en hygiënische werkomgeving. Het is niet alleen een kwestie van het verminderen van ziekteverzuim; een schone werkplek draagt ook bij aan een hogere productiviteit en tevredenheid onder werknemers.

 

Gezondheidsrisico’s van een slechte hygiëne

De risico’s van slechte hygiëne zijn talrijk en ernstig. Het niet naleven van hygiënische standaarden kan leiden tot een toename van ziekteverzuim, een verhoogd risico op beroepsziekten, demotivatie van het team en zelfs beschadiging van het merkimago van een bedrijf.

 

Verband tussen hygiëne en veiligheid

Het verband tussen hygiëne en veiligheid op de werkplek is duidelijk. Een gebrek aan hygiëne kan leiden tot de verspreiding van ziekteverwekkers, wat resulteert in meer ziekteverzuimdagen. Bovendien vergroot blootstelling aan stof, giftige stoffen of gevaarlijke chemicaliën het risico op beroepsziekten. Werkgevers moeten hun teams bewust maken van deze risico’s en hen voorzien van de nodige hygiënepraktijken.

Een schone en georganiseerde werkomgeving heeft een directe impact op het moreel en de motivatie van werknemers. Dit vertaalt zich in hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Bovendien kan een gebrek aan hygiëne het imago van een bedrijf schaden, waardoor het vertrouwen van klanten verloren gaat.

 

Verantwoordelijkheid en hygiëneregels

Het handhaven van hygiëneregels op de werkplek is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers en schoonmakers. Werkgevers moeten procedures implementeren die voldoen aan hygiënewetgeving, terwijl werknemers dagelijks hun steentje moeten bijdragen door onder andere regulier onderhoud en dagelijkse reiniging uit te voeren.


Conclusie

Het belang van een schone werkplek kan niet worden onderschat. Het gaat niet alleen om de gezondheid en veiligheid van werknemers, maar ook om de algehele productiviteit en efficiëntie van het bedrijf. Door te investeren in hygiëne kunnen bedrijven een gezonde en veilige werkomgeving creëren met minder ziekteverzuim, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes van het bedrijf.

Benieuwd hoe de schoonmaaksoftware van CleanJack hierbij kan helpen? Ga dan naar: https://cleanjack.net/n1-software-voor-schoonmaakbedrijven/

Wij nemen contact met je op
Vragen over hoe we meer inzicht in je bedrijf kunnen geven? Laat je gegevens achter.

Overal en
altijd inzicht

Nooit discussie
over uren

Optimale kosten
beheersing

Werk volgens
de regels

Koppel met
ieder systeem